Wiadomości z Rudy Śląskiej

Która kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu? Wyjaśniamy

  • Dodano: 2024-05-08 17:00

Posiadanie samego ekspresu do kawy nie wystarczy, aby codziennie przygotowywać pyszną kawę. Potrzebne są również odpowiednie ziarna do parzenia. Warto wiedzieć, że sekret smaku kawy tkwi w ziarnach. Niezależnie od tego, czy wolisz delikatną kawę, czy mocną i intensywną, musisz wybrać odpowiednie ziarna kawy do swojego ekspresu. Wybór jest naprawdę szeroki, dlatego doradzimy Ci które kawy są warte uwagi.

Jakie są gatunki kawy ziarnistej?

Najbardziej znanym gatunkiem kawy jest Arabica. Uwielbiają ją miłośnicy kawy, którzy nie lubią zbyt gorzkich i kwaśnych smaków, a także ci, którzy preferują kawę o niskiej zawartości kofeiny - w końcu Arabica zawiera jej bardzo mało. Istnieje również Robusta, która jest zalecana dla tych, którzy lubią kawę o mocnym, intensywnym smaku, wyróżniającą się goryczą, z wysoką zawartością kofeiny. Ponadto należy zauważyć, że istnieje nawet kilka odmian botanicznych każdego gatunku kawy, w zależności od miejsca uprawy. Kolejnym gatunkiem jest Liberica, która charakteryzuje się łagodnym smakiem i orzechowym aromatem. Jest ona powszechnie stosowana jako uzupełnienie w niektórych mieszankach kawowych. Liberica, jako samodzielny napój nie jest zbyt popularna, ponieważ nie ma tak przyjemnych i intensywnych walorów smakowych, jak Arabika. 

Jaką kawę wybrać - ziarnistą czy mieloną?

W sklepach można znaleźć zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną. Jeśli zastanawiasz się, która z nich jest lepszym wyborem, wiedz, że zawsze powinieneś wybierać kawę ziarnistą. Niezależnie od tego, czy masz ekspres do kawy z młynkiem, czy używasz systemu przelewowego, kawa ziarnista jest najlepszą opcją. Wybierając droższą kawę ziarnistą, możesz mieć pewność, że zapewni ona najpełniejszy smak i aromat. Nie martw się, jeśli Twoje urządzenie nie posiada młynka do kawy. W takim przypadku wystarczy zakupić młynek ręczny lub elektryczny. Naprawdę warto.

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Zastanawiając się nad wyborem kawy do ekspresu, należy pamiętać przede wszystkim o dacie palenia kawy oraz stopniu palenia. Najlepsza kawa to ziarna, które były wypalone niedawno, maksymalnie do 2 miesięcy wstecz. Ponadto ciemno palone ziarna zawierają więcej olejków, które są nośnikami smaku i aromatu. Kawa ciemno palona jest też bardzo intensywna w smaku. Natomiast ziarna, które są palone zbyt krótko, co oznacza, że są jaśniejsze, powodują że możesz doświadczyć wysokiej kwasowości dominującej w napoju. Najlepszym wyborem są więc ziarna wypalane na stopień średni (Full City lub Full City+), ponieważ oferują one pełne spektrum smaków i cechuje je balans pomiędzy słodyczą, goryczą a kwasowością, która przeważnie jest niska w kawach wysokiej jakości. Kawa do ekspresu musi być również świeża - dotyczy to nie tylko mielenia, ale również daty palenia. Jak można to zweryfikować? Informacja ta powinna znajdować się na stronie internetowej sprzedawcy oraz na opakowaniu kawy.

Które kawy są uważane za najlepsze? Sprawdź, jakie są rekomendowane przez baristów!

Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić najlepszą, świeżo paloną kawę do ekspresu, to zalecamy zapoznanie się z ofertą rzemieślniczej Palarni kawy Finest Coffee, dostępną pod adresem: https://finestcoffee.pl. Palarnia ta oferuje miłośnikom czarnego naparu świeżo palone kawy z różnych regionów świata, a także swoje autorskie mieszanki kawowe do ekspresu, m.in:

  • Kawa Brazylia Cerrado Patrocinio - 100% Arabika, wypalana po złożeniu zamówienia. Jest to kawa o intensywnym, słodkim smaku czekolady, karmelu i oczechów.
  • Kawa Kolumbia Excelso - ziarna 100% Arabica, które cechują naturalne nuty karmelu, orzechów i czekolady oraz wyraźne akordy słodkich, dojrzałych owoców.
  • Mieszanka Finest Crema 01 - zawiera 85% Arabiki i 15% Robusty. Jeśli szukasz kawy o intensywnym, bogatym smaku, jest to doskonały wybór. Ma wyczuwalne nuty słodyczy, a także posmak ciemnego karmelu i kakao.

Mamy nadzieję, że ten artykuł pomógł Ci zrozumieć jaka kawa jest najlepsza. Zdecydowanie warto zastanowić się nad zakupem najwyższej jakości kawy, zwłaszcza jeśli masz ekspres ciśnieniowy. Jednak nawet jeśli nie posiadasz ekspresu do kawy, wysokiej jakości kawa z lokalnej palarni dostarczy Ci niezapomnianych doznań smakowych, niezależnie od tego czy będziesz ją parzyć w kawiarce czy w filiżance.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu RudaSlaska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.